چرا باید تندخوانی یاد گرفت؟
کشور ما جز کشورهای کند خوان به حساب میآید. میانگین سرعت مطالعه افراد جامعه،بین 90 تا 140 کلمه در دقیقه است. این در حالی است که در برخی از کشورها مانند ژاپن، سرعت مطالعه کودکان تا 400 کلمه در دقیقه است.
در کشور ما اساتید بسیاری در زمینه تندخوانی فعالیت میکنند اما هنوز یادگیری تندخوانی برای مردم جامعه لازم و ضروری به نظر نمیرسد. برای همین در این مطلب سعی داریم تا تندخوانی و مزیتهای آن را به مردم معرفی کنیم و نحوه آموزش این مهارت را به آنان نشان دهیم.
تندخوانی چیست؟
تندخوانی به معنای افزایش سرعت سلولهای مغز در مشاهده و پردازش اطلاعات است. برای افزایش سرعت مطالعه نیاز داریم تا حس بینایی و عضو بینایی یعنی چشمها سریعتر عمل کنند واز همه مهمتر سلولهای مغزی ما با سرعت بالاتری به پردازش اطلاعات بپردازند.
افزایش سرعت مطالعه یک مهارت است که باید آموخته شود و نیاز به تمرینات مخصوص دارد. برای آموزش آن باید در کلاسها و دورههای آموزشی معتبر شرکت کرد.
سنجش سرعت مطالعه:
حال که با مفهوم تندخوانی آشنا شدید، شاید برایتان جای سؤال باشد که سرعت مطالعه شما چه قدر است؟ به راحتی میتوان سرعت مطالعه را اندازه گرفت و میزان آن را با آمارهای جهانی مقایسه کرد.
برای اندازهگیری سرعت مطالعه باید شروع به مطالعه یک مطلبی که قبلاً آن را نخواندهاید بکنید و با سرعت عادی به شکلی که متوجه عمق مطلب شوید چند پاراگرف را مطالعه کنید.
همزمان زمان سنج خود را روشن کنید و زمان مطالعه خود را اندازه بگیرید. سپس تعداد کلماتی که مطالعه کردهاید را مشخص کنید و بر واحد زمان خود به ثانیه تقسیم کنید و سپس عدد حاصل را در 60 ضرب کنید.
عدد به دست آمده سرعت مطالعه شما است و تعداد کلماتی است که در واحد زمان میتوانید مطالعه کنید. البته مطالعهای که همراه با درک و یادگیری مطالب باشد.
واحد تندخوانی با wpm نشان داده میشود و معمولاً افراد کندخوان در 60 ثانیه بین 100 الی 150 کلمه در دقیقه مطالعه میکنند. افرادی که سرعت مطالعه به نسبت خوبی دارند میتوانند تا 400 کلمه در دقیقه نیز به مطالعه بپردازند و افراد تندخوان معمولاً بالای 800 کلمه در دقیقه مطالعه میکنند و یادگیری این افراد بیش از 80 % می باشد.
مقابله با کند خوانی:
خیلی از دانش آموزان و دانشجویان تصور میکنند که هر چه آرام تر مطالعه کنند؛ کیفیت یادگیری آنها افزایش مییابد، اما این تصور کاملاً اشتباه است. چرا که هر چه سرعت مطالعه از سرعت سلولهای مغزی پایینتر باشد، عوامل مزاحم و عوامل حواس پرتی فرصت ورود به ذهن را پیدا میکنند. یکی از عوامل عدم تمرکز در زمان مطالعه همین کند خوانی و پایین بودن سرعت مطالعه است.
تندخوانی موجب میشود که سرعت مطالعه با سرعت سلولهای مغز هماهنگ شود و حتی میتواند منجر به افزایش سرعت سلولهای مغزی شود و از ورود عوامل حواسپرتی به ذهن جلوگیری میکند.
از این رو نه تنها کیفیت مطالعه را کاهش نمیدهد بلکه اگر به صورت اصولی و زیر نظر متخصص آنها را آموزش ببینند، موجب افزایش تمرکز و یادگیری در زمان مطالعه میشود.
از این رو افرادی که میخواهند تمرکز خود را افزایش دهند و با عامل حواسپرتی در زمان مطالعه مقابله نمایند بهترین راه آموزش تکنیکها و ترفندهای تندخوانی است.
مزیتهای یادگیری تندخوانی:
خیلی از افراد جامعه هنوزضرورت یادگیری تندخوانی را درک نکردهاند و خیلیها نیز با آن آشنا نیستند. اما تندخوان بودن کمک میکند که افراد حافظه قویتر داشته باشند، ذهن فعال و پویاتری برای افراد ایجاد میشود. شاید جالب باشد که بدانید که ما تنها از 2% سلولهای مغزی خودمان استفاده میکنیم و 98% دیگر سلولهای مغزی ما هیچگونه استفادهای نمیشوند. تندخوانی موجب میشود که تعداد بیشتری از سلولهای مغزی ما درگیر کار و فعالیت شوند. این امر از بیماریهای مغزی مثل آلزایمر و … جلوگیری میکند.
همچنین زمان، ارزشمندترین دارایی یک فرد است. تندخوانی در صرفهجویی زمان مخصوصاً برای دانشجویان و دانش آموزان بسیار مؤثر است.
افزایش دقت و تمرکز در زمان مطالعه نیز یکی دیگر از آثار تندخوانی است. بر خلاف تصور تندخوانی حرفهای که با اصول حرفهای آموزش داده شود میتواند یادگیری و درک مطالب را تا 80% افزایش دهد. این در حالی است که ما هم اکنون با سرعت مطالعه متوسط و حتی رو به پایین مطالب را با درک کمتر از 30% مطالعه میکنیم.